Răspuns :
Limbajele se constituie dintr-o suma de texte, limbajele contin texte si orice text are trasaturile limbajului pe care il reprezinta. In aceasta optica, textul jurnalistic are trasaturile limbajului jurnalistic, adica o suma de caracteristici specifice exprimarii verbale din acest domeniu.
Textul este un ansamblu coerent de propozitii formulate, de obicei, in scris (unii lingvisti considera ca un text poate fi format doar dintr-o singura propozitie, exemplu : Fumatul interzis !; Nu calcati pe iarba !; Intrarea oprita ! sau proverbele : Asa cap, asa caciula. ; Unde-i lege nu-i tocmeala. ; Cine sapa groapa altuia cade singur in ea. ; Cu o floare nu se face primavara.).
In viziunea moderna, textul se sprijina pe sintaxa (modul de imbinare a cuvintelor in propozitii si a propozitiilor in fraze), semantica (sensurile pe care le primesc termenii in enunturile formulate) si pragmatica (legaturile care se stabilesc intre limbaj si situatiile concrete de comunicare, subintelesurile si presupunerile vehiculate de enunt in situatia data).
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Ne bucurăm dacă informațiile oferite v-au fost de ajutor. Pentru orice întrebare sau clarificare suplimentară, echipa noastră vă stă la dispoziție. Revenirea dumneavoastră ne onorează – nu uitați să ne salvați în lista de favorite!