Răspuns :
Interesul pentru consemnarea evenimetelor istorice s-a manifestat la Roma doar spre sfarsitul veacului al III-lea i.Chr. El rezulta din constientizarea faptului ca Roma era pe punctul de a deveni o parte a lumii civilizate, fiind inconjurata de state cu o lunga si glorioasa istorie. O asemenea genealogie reprezenta pentru Roma o necesitate vitala. Acum Quintus Fabius Pictor, reprezentant al aristocratiei romane, scrie, in greceste, o istorie a Romei; Cn. Naevius, un poet din Campania, a compus in latineste un poem epic despre primul razboi punic, poem care cuprindea si informatii privitoare la istoria straveche a Romei. De atunci exista o bogata traditie istorica romana, care denota caracterul intentionat apologetic al scrierilor, precum si amprenta punctului de vedere al aristocratiei asupra continutului.
In paralel, exista si o traditie a istoricilor greci, care au observat Roma din afara, traditie mult mai complexa. O data cu razboiul Romei impotriva regelui Pirus al Epirului, lumea greaca a inceput sa ia in seama importanta Romei. Primul istoric grec al Romei a fost Timaios, care exilat la Atena de regele Agatocles al Siracuzei, scrie o istorie a Siracuzei si o istorie a lui Pirus. El consemneaza istoria timpurie a Romei, alaturi de care prezinta date despre religia romana, unele obiceiuri romane, sistemul monetar, clasele censitare.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Istorie. Ne bucurăm dacă informațiile oferite v-au fost de ajutor. Pentru orice întrebare sau clarificare suplimentară, echipa noastră vă stă la dispoziție. Revenirea dumneavoastră ne onorează – nu uitați să ne salvați în lista de favorite!