Răspuns :
romanizarea este un proces istoric complex organizat si sustinut de statul roman la care organizatiile neromane au preual si amifilat modul de viata limba cultura si traditiile romane. Romanizarea a pus la capul locului doua probleme prima cum sa infaptuit romanizarea intr-un termen relativ scurt si cum sa infaptuit o interprindere atat de adinca a limbii romane in societatea dacica.
romanizarea este un proces istoric de lunga durata prin care dacii preiau de la romani obiceiuri, limba,religia, modul de viata. romanizarea dacilor a avut loc in trei etape: romanizarea preromana, directa si postromana. romaizarea directa a avut loc in perioada sec I i.Hr si 106d.Hr. factorii de baza a acesei romaizari a sunt:comertul, incursiunile la sud de Dunare si ciocnirile cu legiunile romane prin intermediul prizonierilor de razboi. romaizarea directa cprinde anii 106-271/275d.Hr. adia de la crearea provinciei romane Dacia pina la retragerea aureliana. factorii de baza sunt: administratia, legislatia, colonistii, veteranii, religia si armata. si ultima etapa este cea postromana cuprinsa intre anii275-secVII/VIII d.Hr. in aceasta perioada se romanizeaza si dacii liberi. acest fapt sta la geneza limbii române
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Istorie. Ne bucurăm dacă informațiile oferite v-au fost de ajutor. Pentru orice întrebare sau clarificare suplimentară, echipa noastră vă stă la dispoziție. Revenirea dumneavoastră ne onorează – nu uitați să ne salvați în lista de favorite!